Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

BiH mora odrediti minimalnu plaću, to je uvjet Međunarodne organizacije rada

Vlasti u BiH moraju ispuniti Konvenciju Međunarodne organizacije rada broj 131 kojom se utvrđuje minimalni iznos dnevnica, odnosno plaća koje se moraju dati radnicima.

Ova međunarodna konvencija, poručuju iz sindikata BiH, koji su ponovno upozorili vlast u BiH na potrebu njezina žurnog usvajanja, “propisuje iznos minimalnih plaća”, piše Večernji list BiH.

Minimalna plaća

Konvencija propisuje da svaka država članica Međunarodne organizacije rada, koja je ratificirala spomenutu konvenciju, obvezno mora uspostaviti sustav minimalnih nadnica za sve skupine radnika čiji uvjeti zaposlenja zahtijevaju njihovu zaštitu. Opći kolektivni ugovor uređuje ovo pitanje kod nas i to je razlog više zašto nam taj ugovor treba, poručuju iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Kako bi se donijele te odredbe, potrebno je održati i sjednice Ekonomskog socijalnog vijeća. Spomenimo da se sjednice Ekonomskog socijalnog vijeća, neovisnog tijela koje na prostoru Federacije BiH čine čelnici Vlade FBiH, čelnici reprezentativnih udruga poslodavaca registriranih u Federaciji BiH i čelnici sindikata, ne održavaju već nekoliko mjeseci.

Kad se iz Statuta pročita da je Ekonomsko socijalno vijeće, kao najviše tripartitno tijelo na teritoriju FBiH, osnovano radi vođenja zajedničke djelatnosti socijalnih partnera u oblasti ekonomske, socijalne i razvojne politike, afirmacije i zaštite ekonomskih i socijalnih prava, odnosno interesa zaposlenika i poslodavaca, razvijanja sustava kolektivnog pregovaranja i zaključivanja te primjene kolektivnih ugovora, onda se razumije razlog za zabrinutost.

Sukobi

I Udruga poslodavaca FBiH prosvjedovala je više puta zbog neodržavanja sjednica Ekonomskog socijalnog vijeća kako bi se postigao dogovor između radnika na jednoj strani, poslodavca i Vlade FBiH na drugoj strani.

Pregovarački tim Udruge poslodavaca FBiH pokrenuo je inicijativu za izmjene i dopune općeg kolektivnog ugovora, ali, kako ističu, pregovori sa Savezom samostalnih sindikata BiH vođeni su tri mjeseca, no dogovor između pregovaračkih timova nije postignut.

Također je napomenuo da je Vlada Federacije BiH, prema izmjenama i dopunama Zakona o radu, čije se stupanje na snagu očekuje ubrzo, oduzela pravo socijalnim partnerima da određuju minimalnu plaću, kao i da potpišu opći kolektivni ugovor.

Iz Vlade FBiH još davno stigla je inicijativa za unapređenje rada Ekonomskog socijalnog vijeća Federacije BiH, prema kojoj se, između ostalog, predlaže održavanje redovitih i izvanrednih sjednica koje bi, prema prijedlogu, umjesto dosadašnjeg mjesečnog održavanja, trebalo održavati tromjesečno s mogućnošću održavanja izvanrednih sjednica da se na njima, umjesto zaključaka, usvajaju preporuke da se umjesto izbora predsjednika uvede predsjedatelj Ekonomskog socijalnog vijeća koji će biti iz reda socijalnih partnera i koji će se rotirati svakih šest mjeseci.

No, sukob na relaciji sindikati – vlast – poslodavci i dalje traje./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte