Hrvatski Medijski Servis

BEVANDA PISAO PLENKOVIĆU I DUŽNOSNICIMA EU: Zvizdić samoinicijativno iznio stav SDA o Pelješkom mostu

Zamjenik pedsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda uputio je danas pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću te visokim dužnosnicima Europske unije u kojem ih obavještava da Vijeće ministara BiH nije zauzelo službeni stav o izgradnji Pelješkog mosta.

Ministar Bevanda prezentirao je premijeru Hrvatske i dužnosnicima EU činjenice, koje se odnose na navode iz pisma predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoincijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU iznoseći osobni i stav svoje političke partije – Stranke demokratske akcije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.

Zamjenik Predsjedatelja Vijeća ministara BiH,  osim hrvatskom premijeru Plenkoviću, pismo je uputio na adrese Jean-Claude Junkera, predsjednik  Europske komisije, Corine Cretu, povjerenika Europske komisije za regionalnu politiku i Lars-Gunnar Wigemarka, šefa Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH.

„Vezano za činjenicu koja je navedena u pismu da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, na 49. sjednici održanoj 5.7.2017. godine zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj o obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta dok se ne postigne potpuna obostrana suglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak“, navodi se u pismu ministra Bevande.

U nastavku pisma ističe se da je Vijeće ministara BiH na 108.sjednici održanoj 19.7.2017. godine jednoglasno usvojilo izvješće ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema formalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

„Naglasio bih također da g. Zvizdić, prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH“, ističe ministar Bevanda.

Dodaje da smatra svojom obvezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju jer je u jednom dijelu bh. medija pismo predsjedatelja Zvizdića predstavljeno kao službeni stav Bosne i Herecgovine.

„Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Europskoj uniji“, zaključuje u svom pismu zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte