Hrvatski Medijski Servis

BERTON: Novi izborni zakon je prioritet!

Novi šef misije OESS-a u BiH Amerikanac Bruce Berton koji je na ovu dužnost došao s pozicije zamjenika viskog predstavnika u BiH izjavio je za Glas Amerike kako je prioritet izmjena Izbornog zakona, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

-Izborni zakon je trenutno pitanje s kojim se suočavamo i mislim da treba biti prvo riješeno. Šire, rekao bih kako je vladavina prava jedan prioritet, obrazovanje, očigledno veliko pitanje u ovoj zemlji koje mora biti riješeno na više različitih razina. Ljudska prava su nešto što OSSE uzima jako ozbiljno. Reforme sigurnosnog sektora, dobro upravljanje, i lista tako ide dalje. Rekao bih da su među mojim osobnim prioritetima, pored izbornog zakona, vladavina prava, borba protiv korupcije kao i obrazovanje. Očigledno, tu govorimo o budućnosti zemlje i dugoročno rješenje pitanja u obrazovanju će pomoći da zemlja krene naprijed, izjavio je Berton.

Podsjetimo Berton je  prije nekoliko dana izjavio kako izborni zakon BiH mora biti izmijenjen do općih izbora koji bi trebali biti održani u listopadu iduće godine jer se, kako je rekao, ne smije dogoditi da cijela BiH postane Mostar i da izborni rezultati ne mogu biti primijenjeni.

Berton je, na prošlotjednom sastanku s čelnicima parlamenta BiH kazao da sa stajališta međunarodne zajednice politička kriza nije prihvatljiva.

– Iduće godine moraju biti održati slobodni i fer izbori i rezultati tih izbora moraju biti primijenjeni. Međunarodna zajednica je spremna pružiti podršku na konstruktivnim rješenjima. Treba biti realizirana odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Božo Ljubić, riješeno pitanje Mostara i izbora članova Predsjedništva BiH. Sve strane moraju izaći iz rovova da se dođe do rješenja. Posljednje što želimo da se dogodi je da čitava država postane Mostar – rekao je Berton

Upitan hoće li biti moguće u BiH promijeniti Ustav i iz njega izbaciti diskriminirajuće odredbe, Berton je za Glas Amerike kazao kako je to moguće, ali nije lako.

-Sigurno je moguće ali nije lako. U proteklom razdoblju bilo je četiri pokušaja promjene Ustava, nijedan nije uspio. U zadnjih nekoliko godina nismo imali niti jedan pokušaj. Jasno je da u tijeku napretka zemlje prema europskim integracijama ovo pitanje u jednom momentu će morati biti riješeno. Daytonski sustav je kreiran kako bi zaustavio sukob. Nitko nikad nije mislio da će biti trajan. Evo nas 22 godine poslije i imamo samo jedan amandman na taj Ustav do sada, kazao je Berton, te dodao:

-Da, vjerujem da će ta pitanja biti pokrenuta. Ono što je teško jeste da to podrazumijeva dogovor među strankama, dvotrećinsku većinu, u vrijeme kada se dogovori o bilo čemu teško postižu. Međunarodna zajednica će svakako podržati svaki konstruktivan napor u tom smjeru, kazao je. /HMS/

About the Author
  1. Pingback: Izmjena izbornog zakona: Šta čeka ljevica? | Jajce Online

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte