Hrvatski Medijski Servis

BEOGRAD: Izbor Ane Brnabić vladajuću koaliciju u Srbiji vodi u raspad?

Vladajućoj koaliciji u Srbiji, predvođenoj naprednjacima Aleksandra Vučića, prijeti raspad ako njezini zastupnici u Skupštini Srbije ne podrže izbor Ane Brnabić za predsjednicu vlade, objavio je u nedjelju ruski portal Sputnjik.

“Svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasovali za izbor nove vlade na čelu s Anom Brnabić neće moći biti dio vlasti i morat će prijeći u oporbene redove”, navodi Sputnjik, pozivajući se na neimenovane izvore u vrhu Srpske napredne stranke.

Odluka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da povjeri mandat za sastav vlade ministrici državne uprave i lokalne samouprave Ani Brnabić izazvala je od prvog dana više problema nego što se očekivalo, a na neslogu u vladajućoj koaliciji upozorio je u subotu i potpredsjednik SNS-a i ministar policije Nebojša Stefanović, potvrdivši da će sjednica parlamenta biti odgođena dok se ne učvrsti parlamentarna većina.

Prema informacijama koje objavljuje portal Sputnjik upravo nesuglasje u redovima naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera jedan je od razloga zbog kojih je sjednica parlamenta o izboru vlade odgođena za idući vikend kako bi svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle ostaju li u vladajućem bloku ili ga napuštaju. U vrhu SNS tvrde da je Ana Brnabić kao mandatarka definitivni izbor predsjednika države i vođe naprednjaka Aleksandra Vučića, i da svi koji to ne podrže sami sebe formalno eliminiraju iz parlamentarne većine, navodi Sputnjik.

Među prvima se izboru Ane Brnabić usprotivio vođa Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma poručivši kako Ana Brnabić neće biti njegov premijer, i to samo nekoliko sati nakon što je Aleksandar Vučić priopćio da je povjerio mandat za sastav buduće vlade aktualnoj ministrici državne uprave i lokalne samouprave.

Uz Markovića, izborom Brnabić nisu zadovoljni ni pojedini članovi SNS-a, a glasovanje za buduću vladu za mnoge bi moglo biti presudno – hoće li zastupnici dosadašnje parlamentarne većine i partneri SNS-a podržati program iza kojeg stoji i predsjednik države Aleksandar Vučić ili prelaze u oporbeni tabor, navodi Sputnjik. To ponajprije vrijedi za šestero zastupnika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i predstavnike stranke nekadašnjeg novopazarskog muftije Muamera Zukorlića, koji su najavili da neće podržati izbor Ane Brnabić.

Na istoj strani naći će se i pojedinci u Socijalističkoj partiji Srbije (Ivice Dačića) i Srpskoj naprednoj stranci koji odluče da glasuju za Vladu. Izvori iz vrha SNS-a tvrde i da Aleksandar Vučić neće ni u kojem slučaju promijeniti odluku o izboru Ane Brnabić za mandatarku, a stranke i zastupnici do sjednice parlamenta mogu odlučiti jesu li za ili protiv, što će značiti da preuzimaju i “političke posljedice unutar vlasti”./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte