Hrvatski Medijski Servis

AKCIJA REGISTAR Bivši SDP-ov ministar Kurteš i ostali osumnjičeni za krađu milijun maraka

Predrag Kurteš ( SDP) bivši ministar unutarnjih poslova FBiH

Federalna uprava policije od ranih jutarnjih sati na području Županije Sarajevo provodi operativnu akciju kodnoga naziva “Registar”.

Akcija je inicirana utvrđenim nepravilnostima u Izvještaju o reviziji financijskih izvještaja Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, koji je napravljen od strane Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenoga središnjega matičnoga registra FBiH od strane Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova, piše N1.

Postupajući po navedenom Izvještaju, Federalna uprava policije je prema nalogu Tužiteljstva BiH provela opsežne istražne radnje i utvrdila postojanje osnova sumnje da su državljani BiH inicijala P. K. (1953.), D. M. (1958.), te K. K.(1971.), E. M.(1976.) i jedan strani državljanin inicijala A. R, u periodu od 2011. do 2014. godine, u okviru organizirane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usuglašenim zajedničkim djelovanjem pristupili provođenju mjera i radnji u cilju zaključenja štetnoga ugovora u vrijednosti od 2.155.000,00 KM za nabavu softverske i hardverske opreme radi uspostave Jedinstvenoga sustava središnjega matičnoga registra FBiH, s unaprijed dogovorenim dobavljačem, i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnoga poziva, te su na taj način sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od cca milijun KM, a za koji iznos je oštećen Proračun Federacije BiH.

S tim u vezi, a u cilju pronalaska dokaza i predmeta koji se povezuju s izvršenjem kaznenih djela “Organizirani kriminal” iz člana 250. KZ BiH, “Pranje novca” iz člana 209. stav 2. u vezi sa članom 124. točka c. KZ BiH, “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja” iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ F BiH, “Sklapanje štetnoga ugovora” iz člana 252. KZ F BiH, “Davanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 381. KZ F BiH, “Primanje dara ili drugoga oblika koristi” iz člana 380. KZ F BiH i “Krivotvorenje službene isprave” iz člana 389. KZ F BiH, policijski službenici Federalne uprave policije trenutno realiziraju Naredbe Suda BiH za pretresanje stanova i drugih prostorija koje koriste osumnjičeni na više lokacija na području Županije Sarajevo.

Po završetku radnji pretresa, osumnjičene osobe bit će lišene slobode te će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije uz Izvještaj na daljnje nadležno postupanje biti predani Tužiteljstvu BiH.

Policija vrši pretrese na čak deset lokacija u Sarajevu. Kako neslužbeno saznaje Klix.ba policija vrši pretrese stanova Predraga Kurteša, Dragana Miokovića, Kemala Kačapora i još nekoliko osoba.

Dragan Mioković je bivši policijski dužnosnik Županije Sarajevo i savjetnik nekadašnjeg SDP-ovog ministra u Vladi FBiH Predraga Kurteša, a s njim se dovodio u vezu kada je objavljeno da je sudjelovao u pokušaju zataškavanja prometne nesreće koju je skrivio Kurteš.

Također vrši se pretres stana Kemala Kačapora koji je bio jedan od najbližih suradnika nekadašnjeg lidera SDP-a Zlatka Lagumdžije i asistent na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon što je SDP osvojio vlast na izborima 2010. godine Lagumdžija je Kačapora imenovao u Nadzorni odbor BH Telecoma.

Kačapor se dovodio u vezu s aferom namještanja tendera u BH Telecomu i to preko privatne firme BS Telecom. Tada je navodno prekršen Zakon o javnim nabavkama jer je Kačapor sa suradnicima usklađivao tendersku dokumentaciju prema interesima privatne informatičke kuće BS Telecom.

Akciju sprovodi Federalna uprava policije po nalogu Tužiteljstva BiH.

Kako saznaje Klix navedene osobe osumnjičene su zbog financijskih malverzacija.

Više informacija o samoj akciji bit će poznato tijekom dana./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte