Hrvatski Medijski Servis

VELIKA KLADUŠA: U ilegalnom skladištu otkriveni automobili vrijedni pola milijuna KM

U ilegalnom skladištu na autootpadu u Velikoj Kladuši danas je pronađena roba u vrijednosti od 500.000 KM, koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini.

Ovo su, kako javlja Hrvatski Medijski servis,  prvi rezultati današnje akcije kodnog naziva “Čarli”, koju po naredbi Suda i Tužiteljstva BiH od ranih jutarnjih sati provode službenici Uprave za neizravno oporezivanje u suradnju sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Dvadeset službenika Uprave za neizravno oporezivanje aktivno sudjeluju u današnjoj akciji kodnog naziva “Čarli”.

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje iz Sektora za provođenje propisa raspoređeni su na izuzimanje dokumentacije iz četiri špediterske kuće koje su provodile carinske postupke uvoza putničkih motornih vozila koja su carinjena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Sumnja se da je u carinskim postupcima umanjivana vrijednost vozila koja je predstavljala osnovicu za naplatu uvoznih dažbina, te su tako naplaćene manje uvozne dažbine od zakonski predviđenih u postupcima carinjenja ovih vozila. S tim u vezi danas su privedena na obavještajne razgovore i dva službenika Uprave za neizravno oporezivanje zaposlena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Uprava za neizravno oporezivanje je u ovom slučaju u potpunosti uključena u sve aktivnosti i daje punu podršku SIPA-i i Tužiteljstvu BiH za procesuiranje svih odgovornih osoba za eventualne nezakonitosti, pa tako i osoba zaposlenih u Upravi, navodi se u priopćenju UNO BiH.

Osim umanjivanja vrijednosti prilikom uvoznog carinjenja sumnja se da su određene osobe privremeno uvozile automobile iz inozemstva sa stranim tablicama, zatim ih ostavljale na autootpadu, skidali strane tablice i vozila odjavljivali u inozemstvu, dok su se ista prodavala u dijelovima na “crnom tržištu” u BiH. Na taj način je oštećen proračun BiH jer nisu plaćane zakonski predviđene uvozne dažbine prilikom uvoza vozila u BiH.

Pored službenika iz Sektora za provođenje propisa UNO, na terenu su i inspektori iz Sekora za poreze koji su u današnjoj akciji zaduženi za popis zaliha i provjeru knjigovodsvenog stanja kod poreskog obveznika iz Velike Kladuše. Po okončanju svih aktivnosti na terenu bitće poznato više informacija./HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte