Hrvatski Medijski Servis

AKADEMIK RUDOLF: Nesnošljivost SDA prema Hrvatskoj i Hrvatima vodi u nestanak države BiH

Akademik Davorin Rudolf odbacio je u intervju za Oslobođenje tvrdnje bošnjačkih političara da Hrvatska osporava BiH status pomorske zemlje tvrdeći da će se Pelješki most graditi na hrvatskom teritoriju podalje od mjesta razgraničenja dviju država.

“Crta sredine ne zalazi u morsko ili podmorsko područje ispod mosta. Nije ni u neposrednoj blizini mosta. Tvrdnja bošnjačkih čelnika da Hrvatska ne može započeti gradnju mosta jer još nije utvrđena granica, prema tome, nije utemeljena“, rekao je akademik Rudolf.  On je pritom podsjetio kako je crta na moru povučena sporazumom između predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana i predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, te da su u međuvremenu vlasti u Zagrebu ispoštovale zahtjev Sarajeva oko dimenzija budućeg mosta.

„Hrvatska i Bosna i Hercegovina morale su se složiti samo u jednom pitanju: hoće li Pelješki most biti dovoljno visok i s dovoljnim širokim prolazom, tj. plovnim putem, da brodovi mogu sigurno uplovljavati i isplovljavati u Neum i iz Neuma. Ministarstvo prometa i veza je dio Vijeća ministara BiH, službeno izražava stajališta Vijeća ministara, očitovalo se u ime Vijeća ministara. Za Vladu Hrvatske to je bilo dovoljno““, dodao je hrvatski stručnjak.

Naveo je kako je posve sigurno da veliki kruzeri, tankeri ili nosači zrakoplova ne mogu uploviti u Neumski zaljev. Zahtjeve bošnjačkih političara koji traže novo razgraničenje na moru, pristup otvorenom moru, uspostavljanje koridora nazvao je ‘slovenskim rukopisom’. Pojasnio je kako su ti zahtjevi nerazboriti jer brodovi iz BiH mogu koristiti cijeli hrvatski plovni put, prenosi Hina.

„Hrvatska javnost je, međutim, ogorčena nastojanjima bošnjačkih lidera da stopiraju gradnju mosta. Naš dojam je da se Bošnjaci inate i pokazuju mišiće prema građanima Hrvatske koji smatraju BiH svojim najbližim, prijateljskim, prisnim susjedstvom“, dodao je akademik. On je odbacio tvrdnje da Hrvatska osporava BiH status pomorske zemlje.

„BiH je pomorska zemlja i mi u Hrvatskoj tu činjenicu nedvojbeno poštujemo. Nikada nitko u Hrvatskoj nije službeno izjavio da će Hrvatska na bilo koji način ograničavati ili otežavati prolazak brodova koji plove u Neum i iz Neuma“, dodao je.

Akademik Davorin Rudolf posebno je kritizirao politiku najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) zbog nesnošljivosti prema Hrvatskoj, ali napose prema Hrvatima u BiH kao konstitutivnom narodu. Po njemu takva politika dugoročno vodi u nestanak države BiH kakvu danas poznajemo./HMS/

About the Author
 1. Šimo Reply

  Mito, nisi u pravu. Srbi nisu bili konstitutivan narod u Hrvatskoj. Citiraj mi redak Ustava gdje piše da su bili.

  Bh Hrvati su formirali HZ Herceg Bosnu kao DIO Bosne i Hercegovine i to na dan kad je pao Vukovar, dok je Alija govorio da to nije njegov rat.
  Te iste BiH iz koje su gađali po Hrvatskoj, polijetali borbeni zrakoplovi, mobilizirali, prolazili tenkovi i borbena logistika je bila u njoj.

  Nisu iz Hrvatske gađali Bosnu, nego iz Bosne Hrvatsku! Dubrovnik, Županju, Slavonski Brod..

  Hercegovačke Muslimane su odveli u logore zato da se ne bi ponovio mostarski scenarij gdje su Muslimani svoje hrvatske suborce iz HVO-a s kojima su spavali u istoj sobi “junački” pobili na spavanju!

  Neozbiljno je govoriti da je HV izvršila agresiju na R. BiH. Svaki put kad se HV zbilja uključila, uvijek je to bilo oslobođeno.
  Da je Hrvatska htjela izvršiti agresiju:
  – šupirala bi Aliju i vrh nazad u Sarajevo pa neka iz podruma bez vode i plina u Sarajevu vodi državu, a ne iz lagode vikendice na Braču
  – naše izbjeglice iz BiH sve bi vratila nazad na ratno područje, pa bi vidio kako bi netko vodio ratne pohode a u pozadini mu stotine tisuća civila nemaju za jesti, dok ih je sve dotad hranio i zdravstveno njegova agresor
  – moli ti Boga i Alaha da nam Hrvatska ne pošalje hotelski i bolnički račun

 2. Hrvatko Reply

  Lutvo, nauči od Srba kako će im raspasti BiH. Jugoslavija se raspala zbog srpske bahatosti i nedavanja prava Hrvatima. Pogledaj koliko su Bošnjaci daleko od toga.

 3. Lutvo Tahirovic Reply

  Trabao bi akdemik da obijasni kako ce to drzava BiH nestaz? Jel idruzenim zlocinackim poduhvatom?

 4. Mito Reply

  Poštovani gosp. Rudolf konstitutivnost Srba u Hrvatskoj je davno ukinuo niko drugi nego vaš “Otac nacije” Franjo Tudžman i pritom mu nije palo na pamet da pita za mišljenje Srbe dotadašnje ravnopravne građane Hrvatske ! Uostalom pojam takozvane “konstitutivnosti naroda” a ne samo građana je zaostavština iz SFRJ i nepoznat je pojam u svijetu. Takav pojam egzistira jedino još u BiH i predstavlja ozbiljnu kočnicu normalnom funkcioniranju BiH. I sad zamislite kad bi preostali Srbi u Hrvatskoj zatražili da im vratite u “Lijepoj vašoj” predratnu konstitutivnost a u Kninu su na vašem suvernom državnom teritoriju međunarodno priznate R. Hrvatske organizovali pobunu i konstituirali nelegalni srpski entitet t. zv. “Kninsku krajinu”. Ako, međutim, povućemo analogiju pa se prisjetimo nedavne krvave prošlosti u BiH tada vidimo da su to isto uz podršku vašeg “Oca nacije” uradili i bosanski Hrvati formirajući t. zv. “Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu” na isto tako suverenom državnom tlu jedne međunarodno priznate države R. BiH odvodeći pri tome hercegovačke Bošnjake u konclogore ! Istovremeno je pomažući taj projekat regularna hrvatska vojska izvršila agresiju na R. BiH i na svaki način pomagala “stvaraocima” H.R. Herceg Bosne” koji su sad u Hagu. Ovo se sve dešavalo dok je istovremeno u odbrani R. Hrvatske od srpskog agresora učestvovalo 30.000 Bošnjaka ( Nedavni podatak objavila sama R. Hrvatska ) Možete li mi reči u ćemu je razlika između ove dvije istorijske činjenice ?! Da neki “loši momci” nisu 1993.g. odlučili da zabiju nož u leđa tim i takvim Bošnjacima brzo bi združenim snagama oslobodili i R. Hrvatsku i R. BiH i nebi bilo potrebe za Dejtonskim sporazumom. Srpski agresor na obje države je jedini dobitnik u Dejtonu!
  Što se tiće plovnog puta iz Neuma prema otvorenom moru sami kažete da ipak svi do sada u svijetu izgrađeni brodovi kao što su veliki kruzeri, nosaći aviona i dr. ipak neće moći proći kroz dimenzionirane otvore ispod mosta. A tek šta će biti sa plovnim jedinicama koje se u budućnosti još veće budu gradile u svijetu ? Čak ako se most i nalazi u njenoj teritoriji očigledno je da R. Hrvatska nema pravo jednostrano uskratiti, uplovljavanje i isplovljavanje plovnih jedinica bilo kojih gabarita jednoj suverenoj međunarodno priznatoj članici UN-a gradeći bilo kakvu prepreku na plovnom putu! Hrvatska ima mogučnost izgraditi tunel ispod Neuma koji je kompromisno rješenje. Još nešto vas lično moram podsjetiti. Postojala je vaša ponuda da kao vrstan pravnik pomognete Bosni i Hercegovini da vrati svoj drugi legalni izlaz i to na otvoreno more kod Sutorine na ulazu u Bokokotorski zaliv. Da se taj projekat realizovao sada ne bi bilo ovakvog problema kod Neuma ! Jer je dubina mora kod Sutorine 30 m a prirodni lukobran za BH buduću luku kod Sutorine čini poluotok Prevlaka i brodovi isplovljavaju nesmetano na otvoreno Jadransko more. Zašto do vašeg angažmana i arbitraže nije došlo bilo bi interesantno ćuti !

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte