Hrvatski Medijski Servis
IZ MINUTE U MINUTU

Afroamerikanci žive kraće od bijelaca

Izvještaj Human Rights Magazina pokazuje da Afroamerikanci, u prosjeku, žive šest godina kraće od američkih bijelaca, a Afroamerikanke četiri godine kraće od bijelkinja, prenose Vijesti.ba.

Stopa smrtnosti afroameričke djece dva puta je veća od bjelačke.

Činjenice pokazuju da je zdravstvena zaštita Afroamerikanaca u SAD lošija nego u Ruandi, Gani ili Ugandi, navodi magazin.

Očekivano trajanje životnog vijeka za Afroamerikance popravilo se u periodu od 1999. do 2017. godine, ali oni i dalje u prosjeku žive četiri godine kraće od američkih bijelaca.

Jedan od razloga smanjenja razlike jeste to što se očekivano trajanje života za bijele Amerikance prvi put u historiji počelo smanjivati od 2014. godine.

Ovakav trend pripisuje se “smrtima iz očaja” – alkoholizmu i narkomaniji, kao i gojaznosti, siromaštvu i društvenoj izolaciji.

Prema studiji objavljenoj u uglednom časopisu “JAMA” 2016. godine, jedan posto najbogatijih Amerikanaca u prosjeku živi 15 godina duže od istog broja procenta najsiromašnijih.

Stručnjaci smatraju da bi se situacija mogla dodatno pogoršati kada bi bio ukinut program Obamaker./SRNA/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte