Hrvatski Medijski Servis

Abas traži punopravno članstvo Palestine u UN-u, Izrael poručio: “Vi niste rješenje, već problem”

Izraelski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u utorak na punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim narodima (UN) u svom obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku.

U svom prvom govoru pred Vijećem od 2009., Abas je pozvao na sazivanje međunarodne mirovne konferencije do sredine 2018. sa širokim međunarodnim sudjelovanjem te prihvaćanje Palestine kao punopravne članice UN-a. Abas je ranije izjavio da više neće prihvatiti američko posredovanje u mirovnim pregovorima.

Ponovio je svoje nezadovoljstvo zbog američke odluke o priznavanju Jeruzalema kao izraelske prijestolnice i plana o premještanju veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, izjavivši da bi taj plan trebao biti povučen kako bi se otvorio put za rješenje s dvije države. Nakon izlaganja, Abas je napustio Vijeće.

Izraelski predstavnik: Više niste dio rješenja, nego problem

Izraelski stalni predstavnik u UN-u, Danny Danon, odgovorio je na Abasovo obraćanje optuživši ga za neiskrenost i kazavši da je palestinski čelnik “odbio sastati se barem jednom s premijerom Netanyahuom, dok je u UN putovao sedam puta”.

“Više niste dio rješenja, nego problem”, rekao je Danon. “Što ste vi učinili da biste poboljšali život barem jedne osobe u Ramali ili Gazi? Govorite o svojoj predanosti miru, ali kada se obraćate svom narodu, onda prenosite sasvim drukčiju poruku”, istaknuo je.

Opća skupština UN-a priznala je Palestinu kao zemlju promatrača 2012. unatoč otporu Sjedinjenih Država. Palestina i Vatikan jedine su dvije države sa statusom promatrača u tom tijelu.

Amerika i njezini partneri blokirali su prijašnji pokušaj Abasa da osigura punopravno članstvo u UN-u za Palestinu 2011.

SAD: Spremni smo razgovarati o miru

“Sjedinjene Države spremne su razgovarati o miru na Bliskom istoku s Palestincima”, izjavila je američka veleposlanica pri UN-u Nikky Haley nakon Abasovog odlaska.

U svom obraćanju Haley nije iznijela detalje američkoga plana.

“Naši pregovarači sjede iza mene, spremni su za razgovore, ali mi vas nećemo naganjati. Gospodine predsjedniče, odluka je vaša”, rekla je Haley./Hina/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte