Hrvatski Medijski Servis

3 najčešće greške koje radimo s kontaktnim lećama

Pravilno rukovanje s kontaktnim lećama nužno je za zdravlje očiju. Ne treba se zavaravati kako samo početnici čine greške u nošenju kontaktnih leća. Predugo nošenje ili spavanja s lećama greške su koje se znaju dogoditi i onima koji su im godinama vjerni, prenosi Zadovoljna.hr.

Neadekvatna higijena i nepravilno rukovanje s lećama nosi određene rizike za zdravlje naših očiju, upozorava doktorica Maša Mikuličić, spec. oftalmolog iz Klinike Svjetlost.

Osobe koje nose kontaktne leće imaju povećani rizik od nastanka raznih infekcija i bolesti oka. Kako bismo to izbjegli prilikom rukovanja s kontaktnim lećama prvenstveno je važna odgovarajuća higijena. Izbjegnite sljedeće greške kako biste sačuvali zdravlje svojih očiju.

1. Spavanje u kontaktnim lećama 

Zbog preučestalog nošenja leća oči dobivaju sve manje kisika. To je najčešća prijetnja onima koji leće nose cijeli dan jer oko ne dobiva dovoljno kisika. Iako danas na tržištu postoje meke kontaktne leće koje propuštaju veliku količinu kisika, oftalmolozi i dalje ne savjetuju spavanje s kontaktnim lećama.

Takve leće odobrene su od strane američke Agencije za hranu i lijekove (FDA). U određenim slučajevima moguće je produženo nošenje, ali isključivo tih leća. Naša rožnica nema krvne žile već kisik najvećim dijelom dobiva iz zraka i ukoliko je to poremećeno, rožnica zbog manjka kisika bori uraštanjem krvnih žila u rožnicu, objašnjava oftamologinja Maša Mikuličić.

To može potrajati godinama, a ne može se uočiti nego posebnim mikroskopom te na koncu u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnijih problema s vidom.

2. Tuširanje ili plivanje s kontaktnim lećama

Bez obzira kupate li se u kadi, bazenu ili moru kontaktne leće tom prilikom morate skinuti jer postoji velika mogućnost da bakterije dođu u kontakt s vašim očima. Posebno opasan parazit akantameba može izazvati upalu rožnice.

To je upala koje se svaki oftalmolog boji, budući da je teška za liječenje i za posljedicu može imati i transplantaciju rožnice. Bolest je u oko 90% slučajeva vezana za nošenje kontaktnih leća budući da one uzrokuju mikrotraume rožnice pa ovaj parazit može prodrijeti u oko, rekla je Mikulić.

Osim toga, izbjegavajte koristiti vodu kako bi oprali kontaktne leće. Iako je voda čista za piti, nije dovoljno sterilna. Jednako tako je važna i higijena ruku prilikom nanošenja kontaktnih leća. Operite temeljito ruke prije nanošenja leća i uvijek iih perite isključivo s tekućinom koja je predviđena za čišćenje. Čistite i kutijice u kojima čuvate kontaktne leće jer se i u njima s vremenom nakupe bakterije koje možete prenijeti na vaše oči prilikom nanošenja.

3. Nošenje kontaktnih leća duže nego što bismo smjeli

Ako ste osoba koja preferira nošenje kontaktnih leća umjesto naočala, pripazite. Budući da leća pritišće rožnicu, ona dobiva nepravilan oblik i može doći do slabljenja vida. No to nije jedina negativna strana predugog nošenja leća. Ako ih nosite duže od predviđenog roka razne naslage mogu doći na leću i uzrokovati infekciju.

Nositelji kontaktnih kontaktnih leća imaju 10.000 puta veći rizik od ozbiljne infekcije oka, upozorava, oftalmologinja Maša Mikuličić. No odgovornim ponašanjem rizici od infekcija i ostalih komplikacija mogu se svesti na minimum. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte