Hrvatski Medijski Servis

​Slovenci žele od Srbije prisvojiti film ‘Bitka na Neretvi’, a redatelj tvrdi da je to hrvatski film

Šok za hrvatsku kinematografiju stiže iz Slovenije. Prema pisanju Jutarnjeg lista, Slovenci žele prisvojiti legendarnu “Bitku na Neretvi” i to od Srbije! Redatelj filma Veljko Bulajić poručuje da ni Slovenija ni Srbija s filmom nemaju ni najmanje veze.

Na popisu 313 umjetničkih djela koje Slovenija želi da joj Srbija vrati, jer ih smatra svojom kulturnom i diplomatskom baštinom, našla se i “Bitka na Neretvi”. Šokiralo je to legendarnog redatelja filma Veljka Bulajića.

“Među svim republikama bivše Jugoslavije Slovenija nije sudjelovala u realizaciji filma “Bitka na Neretvi”, kao ni Srbija. Zbog čega se sad jedna drugoj obraćaju – meni ostaje stvarno nepoznato”, rekao je Veljko Bulajić za Dnevnik.hr.

Produkciju filma iz 1969. godine potpisuje hrvatski Jadranfilm, uz koprodukciju dvije tvrtke iz BiH i strane partnere.

“Preko 80 posto bili su hrvatski filmski radnici, scenograf Duško Jeričević, kostimograf Vladimir Tadej, ja redatelj. Prema tome, taj film je stvarno djelo hrvatske kinematografije i treba ga takvim zaštititi”, objasnio je Bulajić.

Bitka na Neretvi najgledaniji je film s ovih prostora ikada. Priču o jednoj od ključnih partizanskih bitaka u drugom svjetskom ratu pogledalo je više od 350 milijuna ljudi diljem svijeta, a u njemu je glumio niz stranih i domaćih zvijezda – od Orsona Wellesa i Yula Brinnera do Ljubiše Samadržića i Borisa Dvornika.

Sarajevsku premijeru 1969. godine nije propustio ni Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom, a ‘Bitka na Neretvi’ može se pohvaliti i nominacijom za Oscara u kategoriji filma na stranom jeziku. Promovirao ga je i jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća – Pablo Picasso, čije je djelo na zidu Bulajićeve radne sobe.

Na pitanje je li ga strah držati taj vrijedan plakat u svojoj sobi, Veljko uz podsmjeh odgovara: “Ha nije, nije. Valjda neće nitko.”/HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte