Hrvatski Medijski Servis

​HNŽ: Sindikati podijeljeni, kraj pregovora u petak

Višetjedni pregovori vlasti u HNŽ-u i predstavnika sindikata liječnika bit će završeni ovoga tjedna. U petak istječe predviđeno vrijeme za sporazumno rješenje oko novog kolektivnog ugovora, a kako neslužbeno doznaje Večernji list BiH, dvije strane su još uvijek daleko od dogovora. 

Nerealni zahtjevi 

Kako su rekli za Večernji list sugovornici, zahtjevi sindikata podrazumijevaju dodatne troškove od 50 milijuna maraka, što je nerealno jer zdravstveni sustav ne može podnijeti toliko opterećenje. – Ono što Vlada HNŽ-a nudi je povećanje plaće više od 15 posto i što bi značio dodatni trošak od 20 milijuna maraka. Mi nemamo taj novac u županijskom proračunu ni ga Zavod zdravstvenog osiguranja može osigurati. Naš maksimum je povećanje izdataka za zdravstvo u iznosu od pet milijuna maraka, a ostatak novca će morati osigurati menadžmenti bolnica i domova zdravlja kroz uštede. To je jedini način da osiguramo sredstva za povećanje plaća – rekli su Večernjaku sugovornici iz Vlade HNŽ-a.

S druge strane, postavlja se pitanje zašto sindikati dolaze pred Vladu sa zahtjevima za koje znaju da su nerealni. Još jednom se postavlja pitanje koliko ima politike u cijeloj priči i žele li pojedinci kroz sindikalno djelovanje ostvariti svoje političke ciljeve. – Već mjesecima se o tome špekulira, osobito jer smo u izbornoj godini. Ako čujemo najave kako će se, navodno zbog solidarnosti, štrajku liječnika iz HNŽ-a pridružiti njihovi kolege iz pojedinih županija, onda se s razlogom postavlja pitanje koliko ima politike u ovoj priči i upravljaju li pojedinim sindikalnim čelnicima političke stranke – ističu sugovornici. Vlada nije postigla dogovor o kolektivnom ugovoru ni s medicinskim djelatnicima. Sindikati djelatnika SKB-a Mostar pristali su na uvjete koje im je ponudila Vlada, ali drugi sindikat nije želio pristati na ponuđene uvjete.

Različiti stavovi sindikata 

– Vlada ne može samo s djelatnicima SKB-a Mostar potpisati kolektivni ugovor, nego mora sa svima. A očito je da svi ne žele dogovor. Postavlja se pitanje kako je moguće da ponuđeni uvjeti odgovaraju najvećoj zdravstvenoj instituciji u županiji, a drugima ne. Svi zdravstveni djelatnici su već mogli primiti dvije plaće uvećane za 15 posto, ali to nije slučaj jer neki čelnici sindikata vjerojatno ne zastupaju samo medicinare, nego i neke političke stranke – zaključili su sugovornici Večernjeg lista. Vlada HNŽ-a je zatražila od medicinskih ustanova i jače kontrole rada svih djelatnika, zbog toga što postoji sumnja kako dio njih ne ispunjava svoje obveze na radnom mjestu.

– Zdravstvo treba dobiti novi kolektivni ugovor, ali ne može se govoriti samo o povećanju plaća, nego i obvezama koje svi zdravstveni djelatnici imaju prema ustanovama u kojima rade. Sigurno je kako se učinkovitost može podići na veću razinu i to ćemo očekivati s povećanjem plaća. Ne može se dogoditi da pojedinci primaju punu plaću, rade koji sat u javnim ustanovama, a ostatak radnog vremena provode u privatnim ordinacijama i drugim mjestima gdje su angažirani. Takva praksa se mora mijenjati – poručili su sugovornici za Večernji list BiH. /HMS/

About the Author
NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.

Komentirajte